Ogrodnictwo
Temat: Bioodpady w domu i w ogrodzie. Zakładanie kompostownika. Poznanie cech budowy kompostownika.
Kompostowanie to najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Odpady biodegradowalne to około 70% naszych śmieci. Jeśli trafią one do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek jedzenia.
Kompostownik można kupić albo zrobić samemu.
Gotowy kompostownik ogrodowy można kupić w sklepie lub markecie ogrodniczym. Sprawdza się zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
Drewniany kompostownik o budowie ażurowej można wykonać samodzielnie z desek lub zaimpregnowanych belek, ułożonych tak, aby zapewnić dostęp powietrza do warstw kompostu.
Kompostowanie w pryzmie to najprostszy sposób kompostowania, polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych.
Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano.Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.
Przeczytaj i wybierz przykłady odpadów zielonych (bioodpadów).
Narysuj diagram w zeszycie i wpisz poprawne odpowiedzi:
Wydrukuj kartę pracy „zakładanie kompostownika” (najdziesz ją w załączniku na dole strony). Wytnij etykiety i wklej je w ramki pod odpowiednimi ilustracjami. Całość wklej do zeszytu.
Rozwiąż test sprawdzający wiedzę.
1. Przykładem bioodpadów są:
a. torba foliowa, gazeta, guzik;
b. ogryzek, skoszona trawa, skorupki jajek;
c. słoik po miodzie, kubek po jogurcie, puszka po napoju;
2. Kompostownik może być ulokowany:
a. w ogródku szkolnym i przydomowym;
b. tylko na terenie pola uprawnego;
c. na klatce schodowej.
3. Co powstaje z odpadów zielonych po ukończonym procesie kompostowania?
a. bioodpad;
b. nawóz, który można użyć do użyźniania gleby;
c. nic nie powstaje, odpady całkowicie odparowują.
4. Aby proces kompostowania przebiegał prawidłowo, należy kontrolować:
a. wilgotność, temperaturę i ilość powietrza w kompoście;
b. ilość potasu i wapnia w kompoście ciśnienie i temperaturę w kompostowniku.
- 16 grudnia 2020, 12:23