Kulinarne inspiracje.

Temat: Pieczenie chlebka bananowego.

Składniki:
4 małe lub 3 duże banany 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bakalii np migdały, rodzynki, orzechy


Sposób wykonania

Sposób wykonania

1. Umyj ręce i załóż fartuszek.
2. Przygotuj stanowisko pracy oraz niezbędne naczynia i narzędzia ( 2 miski, widelec albo blender, rózgę, formę tak zwaną keksówkę).
3. Przygotuj i odmierz wszystkie składniki.
4. Rozpuść i wystudź masło.
5. Przygotuj banany. Rozgnieć je na miazgę lub zblenduj. 
6. Do rozgniecionych bananów dodaj rozpuszczone masło, jajko, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
7. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą.
8. Połącz mokre i suche składniki, delikatnie wymieszaj. 
9. Dodaj bakalie i chwilę wymieszaj. 
10. Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem keksówki  o wymiarach 23 cm x 13 cm.
11. Chlebek pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę lub sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 
Gotowy chlebek wyłóż z formy i przestudź. 
                           Smacznego !!!