Kulinarne inspiracje.
Temat: Pieczenie chlebka bananowego.
Sposób wykonania
Sposób wykonania
1. Umyj ręce i załóż fartuszek.
2. Przygotuj stanowisko pracy oraz niezbędne naczynia i narzędzia ( 2 miski, widelec albo blender, rózgę, formę tak zwaną keksówkę).
3. Przygotuj i odmierz wszystkie składniki.
4. Rozpuść i wystudź masło.
5. Przygotuj banany. Rozgnieć je na miazgę lub zblenduj.
6. Do rozgniecionych bananów dodaj rozpuszczone masło, jajko, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą.
8. Połącz mokre i suche składniki, delikatnie wymieszaj.
9. Dodaj bakalie i chwilę wymieszaj.
10. Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 23 cm x 13 cm.
11. Chlebek pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę lub sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Gotowy chlebek wyłóż z formy i przestudź.
Smacznego !!!